Dziś babeczki wytrawne.Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki.
Składniki:
Składniki:
250 g mąki pszennej
2 duże różyczki brokuła
2 jaja
25 ml oliwy z oliwek (lub olej)
100 ml mleka
czosnek granulowany
łyżka tymianku
łyżka rozmarynu
szczypiorek
łyżeczka soli
pieprz
pół cebuli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag wędzonego boczku
15 dag żółtego sera u mnie cheddar
składniki na Salsę z liczi:
4 liczi
kilka pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
szczypiorek
oliwa z oliwek
pół żółtej papryki
sól, pieprz
Brokułowe muffiny z salsą z liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania.
2.Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek.
3.Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut.
4.Liczi obieramy z łupin i pozbywamy się pestek następnie drobniej kroimy. Pomidorki przekrawamy na połówki, drobno siekamy cebule i szczypiorek, paprykę kroimy w kostkę. zalewamy oliwą i doprawiamy wg smaku.
Komentarze