Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pora zacząć wypróbować przepisy na Boże Narodzenie, uświadomiła mi ostatnio Aga Rybak:) i oto pierwszy z nich, zapraszam:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Przełożenie:

    ¾ puszki gotowej masy makowej
    3-4 łyżki syropu barmańskiego irish carem
    50 g skórki pomarańczowej
    5 suszonych daktyli
    Czerwona galaretka
    Zielona galaretka

    Nasączenie:

    2 łyżki syropu barmańskiego irish carem
    ½ szklanki wrzątku

    Dodatkowo:

    250 ml śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bożonarodzeniowy torcik makowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ofrrsu 1. Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać.
  • image-26k73h6 2. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki.
  • image-1iu7p1p 3. Przełożenie:
    Galaretki ( każdą osobno) rozpuścić w 400 ml wody i wylać do głębokiego talerza i zostawić do stężenia.
  • image-1tiqus6 4. Do miski przełożyć masę makową. Wlać syrop barmański i wymieszać dokładnie. Dodać skórkę pomarańczową oraz pokrojone w drobną kostkę daktyle. Ponownie wymieszać.
  • 5. Nasączenie:
    We wrzątku dokładnie wymieszać syrop barmański.
  • image-0pth0fv 6. Wykonanie:
    Na paterze ułożyć pierwszy krążek biszkoptu, spiąć obręczą z tortownicy. Nasączyć. Rozsmarować połowę przygotowanej masy. Z każdego koloru galaretki pokroić połowę w mała kostkę. Przełożyć kostki na masę makową ( wymieszać kolory). Następnie wyłożyć resztę masy makowej, rozsmarować ją i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Nasączyć go. Tort przykryć i odstawić na noc do lodówki.
  • 7. Dekoracja:
    Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować według uznania. Z pozostałej galaretki wykroić foremką do ciastek bożonarodzeniowe ozdoby i udekorować torcik. Odłożyć na jeszcze 30 min do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Bakalie Galaretka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 26.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=191

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować