Kruche babeczki z masa orzechową idealne na świąteczny stół , to powrót do smaków dzieciństwa , radość dla domowników przy ich wspólnym wykonywaniu , to istny czar Bożego narodzenia ;)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Kruche babeczki
30 dag mąki krupczatki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 całe jajko
Masa orzechowa
3 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka migdałów
4 łyżki skórki pomarańczowej
10 dag cukru pudru
100 ml śmietanki 30 %
aromat migdałowy
gorzka czekolada 1/2 tabliczki
Bożonarodzeniowe babeczki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na cista babeczek zagnieść wyrobić ciasto schłodzić je w lodówce na 30 minut , wysmarowane tłuszczem foremki babeczek wypełnić ciastem .
Piec do momentu uzyskania złotego koloru ok 10 minut w temperaturze 180 stopni . Wyjąć z foremek i wystudzić .
2.Masa Orzechowa
Orzechy i migdały zmielić ja wykonuję to w blenderze kielichowym , zmielone orzechy i migdały zasypujemy cukrem pudrem dodajemy śmietanki . mieszamy składniki do uzyskania konsystencji gęstego kremu dodajemy skórki pomarańczowe i aromat migdałowy mieszamy .Jeśli krem jest za gęsty dodajemy odrobinkę śmietany jeśli za rzadki to mielonych orzechów .
3.Wystudzone upieczone babeczki wypełniamy masą orzechową i zdobimy np: orzechami ,migdałami , bakaliami polewamy roztopioną w kąpieli wodnej ciemna czekoladą . Przepięknie wyglądają również ozdobione np; płatkami śniegu wykonanymi z lukru plastycznego wycięte foremką śnieżynki . Zdobienie babeczek to największa frajda dla wszystkich domowników .
Pozostaje życzyć smacznego i bajecznych chwil :)
Komentarze