Przepyszne czekoladowe babeczki, udekorowane posypką i chrupiącymi pierniczkami. Z dodatkiem cukru pomarańczowego ze skórką pomarańczową smakują wyjątkowo. Znikają szybko, więc polecam wykonać od razu w większej ilości
Bożonarodzeniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki czekoladowe
Suche składniki mieszamy ze sobą w miseczce, a w drugiej - większej misce, mokre składniki mieszamy z użyciem trzepaczki. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, energicznie mieszając masę trzepaczką. Jeśli masa jest zbyt gęsta - dolewamy łyżkę mleka.
2.Formę na muffinki uzupełniamy papilotkami. Każdą papilotkę uzupełniamy masą do połowy, posługując się łyżką do nakładania lodów. Pieczemy babeczki ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
3.Krem
Margarynę i mascarpone wyjmujemy z lodówki na min 3 godziny przed przygotowaniem kremu. Wkładamy razem z ekstraktem do miski i miksujemy chwilę na najmniejszych obrotach miksera. Stopniowo dodajemy przesiany cukier puder, krótko miksując. Krem od razu przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o dużym okrągłym wyjściu. Dekorujemy babeczki i posypujemy posypką. Babeczki wkładamy do lodówki, aż krem zastygnie.
4.Schłodzone babeczki dekorujemy przygotowanymi wcześniej pierniczkami. Najlepiej smakują z aromatyczną herbatą.
Komentarze