Przepis znaleziony na blogu Domowe Wypieki. Bozener crostoi to nic innego jak małe, chrupiące kwadraciki smażone na głębokim oleju. Doskonała przekąska do kawy. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
400 g. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g. masła
50 g. cukru
szczypta soli
125 ml. mleka
2 jajka
20 ml. wódki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Bozener crostoi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść w ciasto. Rozwałkować je na grubość około 3 mm. Pokroić ostrym nożem na kwadraciki 3x3 cm.
2.Olej rozgrzać do 175st. C. Kwadraciki smażyć partiami w gorącym oleju z obu stron do zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze