Botwinkowy klops powstał w wyniku poszukiwań dietetycznego pomysłu na obiad.Początkowo sceptycznie,później coraz śmielej przekonałam się jak wspaniałe jest połączenie botwiny z mięsem!
15 min
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki (lub innego),
- 1 jajko,
- 1 spora garść posiekanej botwiny,
- 1 mała kajzerka namoczona w wodzie,
- 1 cebula,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra.
Botwinkowy klops ugotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinę dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy. Do mięsa potrzebujemy tylko garść.
2.Do mięsa mielonego dodajemy: jajko, botwinę, startą na tarce cebulę, namoczoną w wodzie (i odsączoną) bułkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.Urywamy większy kawałek folii aluminiowej (wielkość dostosowana do mięsa). Na nim kładziemy mięso w całości, formujemy taki kształt, by zmieściło się w garnku. Całe mięso owijamy szczelnie folią.
4.Za pomocą noża robimy dziurki w folii, z każdej strony.
5.Mięso układamy w garnku do gotowania na parze. Gotujemy ok. 20-30 minut.
6.Ugotowane mięso odwijamy z folii i kroimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!!!
Komentarze