Botwinkowy klops ugotowany na parze

0 (0 ocen)

  • 15 min

Botwinkowy klops powstał w wyniku poszukiwań dietetycznego pomysłu na obiad.Początkowo sceptycznie,później coraz śmielej przekonałam się jak wspaniałe jest połączenie botwiny z mięsem!

  • 15 min

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego z szynki (lub innego),
    - 1 jajko,
    - 1 spora garść posiekanej botwiny,
    - 1 mała kajzerka namoczona w wodzie,
    - 1 cebula,
    - przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Botwinkowy klops ugotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok pierwszy 1. Botwinę dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy. Do mięsa potrzebujemy tylko garść.
  • Krok drugi 2. Do mięsa mielonego dodajemy: jajko, botwinę, startą na tarce cebulę, namoczoną w wodzie (i odsączoną) bułkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Krok trzeci 3. Urywamy większy kawałek folii aluminiowej (wielkość dostosowana do mięsa). Na nim kładziemy mięso w całości, formujemy taki kształt, by zmieściło się w garnku. Całe mięso owijamy szczelnie folią.
  • Krok czwarty 4. Za pomocą noża robimy dziurki w folii, z każdej strony.
  • Krok piąty 5. Mięso układamy w garnku do gotowania na parze. Gotujemy ok. 20-30 minut.
  • Krok szósty 6. Ugotowane mięso odwijamy z folii i kroimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!!!

Porady

Można użyć ulubionych przypraw

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować