Zupa-krem pomidorowo-paprykowa

0 (0 ocen)

  • 5 min

Muszę przyznać, że uwielbiam zupy-kremy. Nie tylko ze względu na gęstą konsystencję, ale też z uwagi na niesamowity smak, jaki można osiągnąć z połączenia warzyw.

  • 5 min

Składniki:

  • - 2 czerwone papryki,
    - 1 puszka pomidorów w zalewie,
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    - 1 łyżka masła, 1łyżka oleju,
    - 1 cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - przyprawy: sól, sól ziołowa, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka granulowanych strąków papryczki chili, czosnek granulowany, papryka ostra.

Zupa-krem pomidorowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dusimy w garnku do miękkości na łyżce masła. Dodajemy granulowane strąki papryczki chili. Pod koniec duszenia (ok. 20 minut) na patelni (na rozgrzanym oleju) podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pół łyżeczki soli ziołowej, bazylię oraz oregano. Podsmażamy, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie blendujemy zawartość patelni łącznie z papryką i resztą koncentratu pomidorowego na gładki krem.
    Gotowy krem umieszczamy w garnku, dolewamy wodę (tak, by zupa nadal była gęsta), przyprawiamy do smaku, zagotowujemy. Smacznego!

Porady

Zupa najlepiej smakuje z paluchami chlebowymi lub kluskami kładzionymi. Powinna być dość pikantna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy