Delikatna z zewnątrz i ostra w środku przekąska z bobu

0 (0 ocen)

  • 10 min

Trochę pokombinowałam i powstała niezwykła przekąska, która może stanowić zarówno dodatek do drugiego dania, jak i samodzielne, małe danie na ciepło.

  • 10 min

Składniki:

  • - ugotowany bób (ok. 500 g),
    - 1-2 białka,
    - mąka ziemniaczana (ilość zależna od bobu),
    - przyprawy: pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona, czosnek granulowany, sól, bazylia otarta,
    - 2 łyżki serka topionego ziołowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Beza Przystawki

Delikatna z zewnątrz i ostra w środku przekąska z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowany bób obieramy ze skórki. 1. Ugotowany bób obieramy ze skórki.
  • Blendujemy 2. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy 2 łyżki serka topionego ziołowego oraz przyprawy (masa powinna być dobrze przyprawiona). Mieszamy. Do masy dodajemy trochę mąki ziemniaczanej - by nie kleiła się aż tak bardzo.
  • Ubijamy pianę z białek 3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
  • Obtaczamy w pianie 4. Z masy tworzymy kulki, które następnie obtaczamy w pianie białkowej.
  • Pieczemy 5. Kulki (nieregularnie) pokryte białkiem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia białka (ok. 15 minut). Smacznego!

Porady

Przekąska powinna być dość aromatyczna. Warto ją podać do dania głównego lub jako samodzielną przekąskę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować