Borek z serem

4.5 (149 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam coś dla Was z kuchni tureckiej. Borek z ciasta filo, nadziewany białym serem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 płatów ciasta filo
    2 jajka
    150 ml jogurtu naturalnego
    70 g roztopionego masła
    250 g białego sera
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Borek z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg pokruszyć widelcem, lekko posolić i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
    Jajka z roztopionym masłem i jogurtem dokładnie roztrzepać.
    Każdy płat ciasta posmarować bardzo dokładnie pędzelkiem masą jajeczną i posypać twarogiem.
    Zsunąć dwa brzegi przeciwne do siebie co utworzy nam wachlarz. Układać w poprzek naczynia do zapiekania.
    Na szerokość naczynia weszło mi 5 płatów ciasta. Wszystko zalać resztą masy jajecznej i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem. Piec aż zapiekanka będzie rumiana, a masa ścięta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować