Bonda – INDYJSKIE PĄCZKI ZIEMNIACZANE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bonda to po hindusku kula albo piłka – i taki właśnie kształt mają dzisiejsze przysmaki.Na południu Indii, w Majsur jest to symboliczna potrawa.Robi się je z gotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * soczewica czerwona – 250 g

    * ziemniaki – 250 g

    * świeże chili – 1 szt

    * kokos – 50 g

    * mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * kurkuma – 1 łyżeczka

    * oliwa – 2 łyżki

    * sól – do smaku

    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bonda – indyjskie pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy.

    Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy.

    Z masy formujemy 10 pączków.

    W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.

    Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

    Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować