Pączki ziemniaczane

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

przepis w/g Ewy Wachowicz

  • 60 min

Składniki:


  • ziemniaki 0,5 kg
    drożdże 50 g
    cukier 1/2 szklanki
    mąka pszenna 500 g
    jajka 3 szt.
    masło 125 g
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę
  • 2. na ziemniaki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, przesianą mąkę i jajka (wszystko w temperaturze pokojowej) i roztopione masło
  • image-0b01vdc 3. wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia(ciasto powinno podwoić swoja objętość)
  • 4. z wyrośniętego ciasta odrywać kawałek po kawałku (najlepiej naoliwionymi dłońmi) formować pączki
  • 5. uformowane pączki pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia
  • 6. wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju
  • 7. po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem

Porady

pączki najlepiej smakują na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować