Gulab jamun - indyjskie pączki

4.49 (180 ocen)

  • 60 min

Może rzeczywiście wyglądem przypominają trochę pączki, bowiem smażone są w głębokim oleju, ale poza tym z tradycyjnymi pączkami niewiele mają wspólnego. Głównym składnikiem jest mleko w proszku, a dodatkiem słodki syrop. Kulki z ciasta są małe – takie na jeden kęs.

  • 60 min

Składniki:

  • Gulab jamun

    Składniki:
    1 szklanka mleka w proszku
    ½ szklanki mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki soli
    3 płaskie łyżki masła
    ½ szklanki mleka
    mała łyżeczka octu
    olej do smażenia

    Składniki na syrop
    1 szklanka soku z pomarańczy
    1 szklanka cukru
    sok z 2 cytryn
    gwiazdka anyżu
    1-2 laski cynamonu
    1 łyżeczka kardamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Gulab jamun - indyjskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak zrobić ciasto na gulab jamun?
    - wsyp do miski wszystkie suche składniki, wymieszaj
    - roztop masło, dodaj do niego mleko i powoli, wyrabiając dodawaj do ciasta, dodaj ocet i wymieszaj ciasto na jednolitą masę
    - pozostaw ciasto na 15-20 min.
    - formuj małe kuli i smaż w oleju nagrzanym do 160 stopni 4-5 min.
    - po wyjęciu z tłuszczu połóż pączki na papierowym ręczniku
    - kiedy lekko przestygną dodaj je do syropu, tam powinny poleżeć przynajmniej godzinę

    Jak zrobić syrop?
    - dodaj wszystkie składniki do garnka, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu 20-30 min.
    - syrop lekko przestudź i włóż do niego gulab jamun

Porady

Moja rada: - kiedy ciasto jest za rzadkie dodaj trochę więcej mąki - do syropu możesz dodać listki mięty (kiedy ostygnie) - pączki powinny w syropie poleżeć przynajmniej około godziny - podawaj w miseczce z odrobiną syropu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować