Strogonow przyrządza się z mięsa wołowego a konkretnie z polędwicy, jednak można użyć innej części wołowiny.Potrawa doskonale pasuje na wszelkie przyjęcia, jest wykwintna, sycąca i bardzo smaczna:)
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- mięso wołowe w kawałku: 1 kilogram
- papryka czerwona: 2 sztuki
- pieczarki: 50 dekagramów
- ogórki kiszone: 2 sztuki
- cebula: 2 sztuki
- przecier pomidorowy: 200 mililitrów
- pietruszka zielona: 2 łyżki
- olej do smażenia: 2 łyżki
- sól i pieprz: 2 szczypty
Boeuf strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę, ogórki i pieczarki kroimy w paseczki.
Mięso kroimy w plastry i potem w paseczki (na razie nie solimy!). Wołowinę przesmażamy na tłuszczu, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, teraz solimy, podlewamy wodą i dusimy prawie do miękkości, dodajemy w następującej kolejności - paprykę, pieczarki i na końcu ogórki.
Gdy wszystko jest miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, zagęszczamy wodą rozmieszaną z mąką.
Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy garść posiekanej zielonej pietruszki.
Komentarze