• Dla 8 osób
  • Średni

Strogonow przyrządza się z mięsa wołowego a konkretnie z polędwicy, jednak można użyć innej części wołowiny.Potrawa doskonale pasuje na wszelkie przyjęcia, jest wykwintna, sycąca i bardzo smaczna:)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso wołowe w kawałku: 1 kilogram
    - papryka czerwona: 2 sztuki
    - pieczarki: 50 dekagramów
    - ogórki kiszone: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - przecier pomidorowy: 200 mililitrów
    - pietruszka zielona: 2 łyżki
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone Dania główne

Boeuf strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę, ogórki i pieczarki kroimy w paseczki.
    Mięso kroimy w plastry i potem w paseczki (na razie nie solimy!). Wołowinę przesmażamy na tłuszczu, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, teraz solimy, podlewamy wodą i dusimy prawie do miękkości, dodajemy w następującej kolejności - paprykę, pieczarki i na końcu ogórki.
    Gdy wszystko jest miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, zagęszczamy wodą rozmieszaną z mąką.
    Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy garść posiekanej zielonej pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Wesele Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować