Boeuf strogonow z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wołowinę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy w cienkie paski, obtaczamy w mące.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso, podsmażamy do zarumienienia. przekładamy do garnka.
Następnie kroimy w pół plastry pieczarki, i cebulę.
Pieczarki podsmażamy na suchej patelni , solimy, gdy puszczą soki i woda odparuje dodajemy masło i smażymy pieczarki na rumiano.
Przekładamy do garnka z mięsem,
Cebulę smażymy na tej samej patelni co smażyliśmy pieczarki, tylko szklimy, przekładamy do mięsa i pieczarek.
Dodajemy przyprawy (sol, pieprz, ostra papryka)zalewamy bulionem i dusimy - czas zależy od rodzaju wołowiny jaką użyjemy, może to trwać nawet 2h.
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, po około 5 minutach wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionym dodatkiem, kaszą, kluskami lub pieczywem;)
Komentarze