Boeuf Strogonow z pieczarkami

4.49 (183 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Zbliżają się chłodne dni, proponuję ugotować coś pożywnego. Strogonow jest świetnym daniem jednogarnkowym, które możemy urozmaicać na wiele sposobów

  • 2 godz. 10 min

Składniki:


  • 1 kg wołowiny
    350 gram pieczarek
    duża cebula
    1/2szklanki mąki pszennej
    1 szklanka bulionu
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    100g masła klarowanego(do smażenia pieczarek)
    2łyżki oleju (do smażenie mięsa)
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Boeuf strogonow z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wołowinę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Kroimy w cienkie paski, obtaczamy w mące.
    Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso, podsmażamy do zarumienienia. przekładamy do garnka.
    Następnie kroimy w pół plastry pieczarki, i cebulę.
    Pieczarki podsmażamy na suchej patelni , solimy, gdy puszczą soki i woda odparuje dodajemy masło i smażymy pieczarki na rumiano.
    Przekładamy do garnka z mięsem,
    Cebulę smażymy na tej samej patelni co smażyliśmy pieczarki, tylko szklimy, przekładamy do mięsa i pieczarek.
    Dodajemy przyprawy (sol, pieprz, ostra papryka)zalewamy bulionem i dusimy - czas zależy od rodzaju wołowiny jaką użyjemy, może to trwać nawet 2h.
    Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, po około 5 minutach wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
    Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionym dodatkiem, kaszą, kluskami lub pieczywem;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować