Drobiowy Boeuf Strogonow

  • wyświetlono: 2280 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 2

Przepis z kuchni rosyjskiej troszkę zmodyfikowałam. Zastąpiłam polędwicę wołową- mięsem drobiowym.

  • 100min

Składniki

500 g fileta drobiowego
500 g pieczarek
1 duża czerwona papryka
3 ogórki kiszone
1 duża biała cebula
puszka zielonego groszku
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 kostki rosołowe
przyprawa w proszku do drobiu
sól, pieprz czarny, ostra papryka, majeranek- do smaku
2- 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
olej rzepakowy do przesmażania

Sposób przygotowania przepisu:

Drobiowy Boeuf Strogonow

  • mięso drobiowe w przyprawach1. Fileta drobiowego myjemy. Kroimy w kostkę, przesypujemy przyprawą do drobiu, skrapiamy olejem rzepakowym. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min.
  • przesmażanie cebuli2. Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju rzepakowym na patelni.
    Przekładamy do większego garnka.
  • przesmażanie pieczarek3. Obieramy pieczarki, myjemy. Kroimy w cienkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym.
    Przesmażamy na oleju rzepakowym.
    Przekładamy do garnka.
  • pokrojona czerwona papryka4. Paprykę czerwoną, obieramy z nasion, myjemy. Kroimy w niewielkie paseczki. Przesmażamy krótko na oleju rzepakowym.
    Przekładamy do garnka.
  • groszek konserwowy5. Odcedzamy groszek zielony, wsypujemy do garnka.
  • składniki na Boeuf Strogonow w garnku z bulionem6. Drobiowe przyprawione mięso obsmażamy na patelni na oleju rzepakowym.
    Dodajemy do garnka.
    Kostki drobiowe rozpuszczamy w 1 l gorącej wody, wlewamy do garnka.
    Dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz majeranku.
    Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 min. Mieszamy, od czasu do czasu, aby nie przypalić.
    W miarę potrzeby dolewamy wody.
  • składniki na Boeuf Strogonow z ogórkiem kiszonym7. Na ok. 8- 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone.
  • ugotowany Boeuf Strogonow8. Przyprawiamy koncentratem pomidorowym, obranymi i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Zagotowujemy krótko. Wsypujemy teraz majeranek, mieszamy.
    Zupa powinna być na wpół gęsta.
  • drobiowy Boeuf Strogonow9. Gorące danie podajemy jako świąteczny lub uroczysty obiad z dodatkiem pieczywa, najlepiej ciemnego.
  • drobiowy Boeuf Strogonow10. Smacznego:)

Porady

Danie jest syte, rozgrzewające, zwłaszcza na chłodne dni wskazane. Idealne na niedzielny, świąteczny i uroczysty obiad.
Dzieciom przygotujmy wersję łagodniejszą, paprykę ostrą zastąpmy słodką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkimajeranekgroszek konserwowyboże narodzenieMój niedzielny obiadSylwesterjesieńkuchnia rosyjskamięso drobioweuroczystości rodzinnemój przepisuroczysty obiadpapryka świeżaPokochaj_olej_rzepakowyz różnym stron światadrobiowy Boeuf Strogonowsyte danie mięsno-warzywnesyte danie jednogarnkowe mięsnerozgrzewająca zupa mięsna z warzywami i pieczarkamiświąteczny i uroczysty obiadsmaczne i sycące oraz rozgrzewające danie gorące

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Jagódka

"STROGONOW DROBIOWY"

Tej potrawy nauczyłam się pracując...

Strogonow drobiowy

Dodane przez: Krystyna32

Strogonow drobiowy

Proste do przygotowania, pyszne...

Drobiowy strogonow

Dodane przez: RedakcjaPP

Drobiowy strogonow

Mięso z rosołu nie wszyscy lubią,...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: RedakcjaPP

Boeuf Strogonow

Jestem krawcową, pracuję w domu....

image-08olpy8

Dodane przez: Kasia_S

Strogonow drobiowy

szybko i smacznie

strogonoff

Dodane przez: ilka

Drobiowy Strogonow

Danie robię już od wielu lat i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE