Boeuf strogonow

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 1 kg łopatki wołowej
    2-3 ząbki czosnku
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
    1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
    4-5 szt ogórki kiszone
    sól i pieprz do smaku
    czerwona papryka sypka
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Strogonow Dania główne Gulasz

Boeuf strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso wołowe kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i trochę czerwonej papryki oraz posiekany czosnek. Odstawiamy wszystko na całą noc do lodówki.

    Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na tłuszczu (najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy do garnka.
    Na tej samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję).

    Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie.
    W tym czasie można pokroić na ćwiartki ogórki kiszone.

    Kiedy mięso będzie już miękkie do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy ,wcześniej rozrobiony z 2-3 łyżkami wywaru, a kiedy się zagotuje dodajemy trochę zasmażki.

    Na końcu do całości wrzucamy kiszone ogórki i podgotowujemy chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie można dodać trochę śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować