Boczek pieczony

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taki boczek robiła na święta babcia. Teraz ja go piekę i to często.

Składniki:

  • ● 1 kg boczku w kawałku
    ● kilka ząbków czosnku
    ● kminek
    ● cebula
    ● majeranek
    ● liść laurowy
    ● 4-5 ziarenek ziela angielskiego
    ● sól
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek dokładnie nacieramy ze wszystkich stron czosnkiem rozgniecionym
    z solą i wkładamy do brytfanki. Posypujemy kminkiem, majerankiem, pokruszonym liściem laurowym i zielem angielskim. Wstawiamy na noc
    do lodówki.
  • 2. Następnego dnia boczek obkładamy plastrami cebuli, podlewamy małą ilością wody. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 °C piekarnika
    i pieczemy ok. godziny na rumiany kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować