Błyskawiczne kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę całość mieszamy.
2.Masło umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy je na bardzo małym ogniu (nie może się zagotować). Prawie od razu dodajemy cukier. Do płynnego tłuszczu wlewamy mleko, mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszanka będzie bardzo gęsta - taka ma być. Odstawiamy naczynie na chwilę w chłodne miejsce.
3.Po około 10 minutach do wiórków kokosowych dodajemy białka. Mieszamy ciasto delikatnie (można sobie pomóc mikserem).
4.Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Nabieramy niewielką ilość ciasta łyżką do lodów i układamy kulki w dość sporych odstępach. Ciasteczka pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Komentarze