BŁYSKAWICZNE KOKOSANKI

5 (1 ocen)

Moje kokosanki mają chrupiącą, przypieczoną skorupkę i miękki środek. Są idealne do podjadania przy porannej kawie, czy herbacie.

Składniki:

  • Składniki (około 15 ciastek):
    2 białka
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    50 g masła
    3/4 szklanki cukru białego
    2 łyżki mleka
    2 szklanki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Kokosanki

Błyskawiczne kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę całość mieszamy.
  • 2. Masło umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy je na bardzo małym ogniu (nie może się zagotować). Prawie od razu dodajemy cukier. Do płynnego tłuszczu wlewamy mleko, mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszanka będzie bardzo gęsta - taka ma być. Odstawiamy naczynie na chwilę w chłodne miejsce.
  • 3. Po około 10 minutach do wiórków kokosowych dodajemy białka. Mieszamy ciasto delikatnie (można sobie pomóc mikserem).
  • image-1wsyiki 4. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Nabieramy niewielką ilość ciasta łyżką do lodów i układamy kulki w dość sporych odstępach. Ciasteczka pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować