Sałatka z soczewicą, serem feta i czosnkiem niedźwiedzim

5 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszna i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z soczewicą, z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i liści dowolnych sałat. Możemy tutaj wykorzystać mieszankę sałat lub dowolnie wybraną przez siebie sałatę: masłową, strzępiastą, lodową, rzymską, roszponkę, kędzierzawą, batavię czy rukolę.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • garść dowolnej mieszanki sałat

    20 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego

    240 g ugotowanej soczewicy lub z puszki - po odsączeniu

    80 g sera fety

    2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

    starta skórka i sok z limonki ekologicznej do smaku

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka wiosenna

Sałatka z soczewicą, serem feta i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i osuszamy. Czosnek siekamy dość drobno, natomiast sałatę rwiemy na niewielkie kawałki. Dodajemy soczewicę, pokruszony ser feta, majonez, stratą skórkę i sok z limonki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Serwuje na świeżo po przygotowaniu.

    Smacznego :)

Porady

Ja do mojej sałatki wykorzystałam ok. pół kostki sera fety, bo tyle miałam. Jego ilość należy modyfikować według własnych preferencji smakowych. Jeśli dodamy więcej sera, należy oszczędnie posolić sałatę, aby sól nie zdominowała całości. Do sałatki możemy wykorzystać dowolny rodzaj soczewicy. Użycie soczewicy czerwonej z pewnością podkręci wizualnie sałatkę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować