Blok czekoladowy z herbatnikami na mleku w proszku, to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Ja ten peerelowski przysmak oprócz bakalii wzbogaciłam chrupiącymi wafelkami. Polecam! Już mały kawałek zaspokoi ochotę na coś słodkiego :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g masła
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mleka
3 łyżki kakao
400 g mleka w proszku
150 g maślanych herbatników
80 g dowolnych bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki)
pół dużego suchego wafla (lub 4 mniejsze kwadraty)
Blok czekoladowy z wafelkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, mleko, cukier i kakao przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie już tylko lekko ciepła dodać do niej, lub wmiksować na średnich obrotach miksera mleko w proszku. Herbatniki drobniej pokruszyć, bakalie posiekać i dodać do mieszanki. Całość wymieszać.
2.Blaszkę (keksówkę), o wym.22/8 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wafelkami. Przełożyć masę czekoladową, wyrównać, a wierzch pokryć pozostałymi wafelkami. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu z blaszki kroić w plastry.
Komentarze