Blok czekoladowy z wafelkiem

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Blok czekoladowy z herbatnikami na mleku w proszku, to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Ja ten peerelowski przysmak oprócz bakalii wzbogaciłam chrupiącymi wafelkami. Polecam! Już mały kawałek zaspokoi ochotę na coś słodkiego :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    3/4 szklanki cukru
    pół szklanki mleka
    3 łyżki kakao
    400 g mleka w proszku
    150 g maślanych herbatników
    80 g dowolnych bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki)
    pół dużego suchego wafla (lub 4 mniejsze kwadraty)
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Blok czekoladowy z wafelkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mleko, cukier i kakao przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie już tylko lekko ciepła dodać do niej, lub wmiksować na średnich obrotach miksera mleko w proszku. Herbatniki drobniej pokruszyć, bakalie posiekać i dodać do mieszanki. Całość wymieszać.
  • 2. Blaszkę (keksówkę), o wym.22/8 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wafelkami. Przełożyć masę czekoladową, wyrównać, a wierzch pokryć pozostałymi wafelkami. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu z blaszki kroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować