Blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Symbol słusznie minionych czasów, ale wciąż tak samo pyszny :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Uwaga: szklanka 200 ml
    2 ¼ szklanki mleka w proszku
    3 czubate łyżki kakao
    125 ml mleka
    250 g masła
    1 szklanka cukru
    Dodatkowo:
    2 garście migdałów w słupkach
    10 ciasteczek petite beurre
    4 garście ulubionych orzechów
    10 suszonych śliwek lub rodzynki, żurawina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, masło, mleko i 1 łyżkę kakao umieszczam w garnku i rozpuszczam. Następnie odstawiam do przestygnięcia.
    Mleko w proszku i 2 łyżki kakao mieszam i dodaję powoli do przestudzonej masy, cały czas mieszając.
    Ciasteczka kruszę, śliwki kroję. Wszystkie dodatki dosypuję do masy i mieszam.
    Masę przekładam do foremki (22 cm x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli foremka jest silikonowa, wystarczy przesmarować ją odrobiną oleju i nie ma potrzeby wykładania papierem do pieczenia). Masę wyrównuję i wkładam do lodówki na 12 godzin.
    Blok czekoladowy gotowy. Teraz mogę wyciągnąć go z foremki i kroić w plastry. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko w proszku Orzechy Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować