Blok biszkoptowy z czarną porzeczką śmietaną i biszkoptami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe – inaczej. Wąski, długi blok, pokrojony na 3 blaty. Nadziane ciemną masą porzeczkową, białą masą śmietankową. Nadzienie uzupełnione ciasteczkami biszkoptowymi. Ciasto o smaku słodko kwaskowym, kolorowe paski pięknie się prezentuje na talerzu i super smakuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 14x42 cm
    Składniki:
    Ciasto biszkoptowe:
    1 szklanka mąki tortowej(pojemność szklanki 200 ml)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru drobnego do wypieków(pojemność szklanki 210 ml)
    4 duże jajka
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
    Nadzienie:
    1 szklanka gęstego dżemu z czarnej porzeczki
    1 szklanka czarnej porzeczki – u mnie mrożona
    1 galaretka ciemna – u mnie jagodowo – jeżynowa
    1 kopiasta łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    400 ml śmietanki 30%
    1 opakowanie podłużnych biszkoptów – 200 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Blok biszkoptowy z czarną porzeczką śmietaną i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić do smaku, dodać cukier, ubić na sztywno. Następnie mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, wyrównać, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na 3 blaty, posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, dodać mrożone porzeczki(niewielką część zostawić do dekoracji, wymieszać, odstawić na kilka minut – galaretka szybko krzepnie. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem(wcześniej żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się, przestudzić). Żelatynę dodać porcjami do ubitej śmietanki, dokładnie, delikatnie wymieszać.
    Na spodni blat – najszerszy wyłożyć po brzegach biszkopty, w rowek włożyć porcję galaretki z porzeczkami, potem porcję śmietanki. Przykryć środkowym blatem, powtórzyć czynność z nadzieniem. Przykryć ostatnim blatem- powtórzyć nadzienie. Delikatnie udekorować śmietanką i porzeczkami – schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.

Porady

1.do ciasta można dodać dowolne owoce o smaku kwaskowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować