Tort ze śmietaną i czarną porzeczką

4.5 (160 ocen)

Kwaskowe czarne porzeczki ze słodką śmietaną, mocno schłodzone z chrupiącymi orzechami w karmelu zachwycają. Spróbujcie, jego wykonanie jest bardzo proste.

Składniki:

  • 2 tortownice o średnicy 20 cm ( jedna o średnicy 25 – tort trójwarstwowy)

    Ciasto biszkoptowe:

    5 dużych jaj
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej / ew. budyniu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól
    Krem:

    600 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 % tł.
    1 łyżka żelatyny lub 2 śmietanfiksy
    1/2 laski wanilii
    1/2 szklanki cukru
    dodatkowo:

    450 g czarnych porzeczek
    50 g orzechów w karmelu
    2-3 łyżki cukru
    1 1/2 szklanki kompotu z porzeczek lub śliwek lub syrop owocowy rozrobiony w wodzie
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ze śmietaną i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
    Gdy zacznie się roztapiać dodajemy po 1 żółtku, a gdy się połączą mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
    Przelewamy do dwóch form wysmarowanych masłem lub margaryną z papierem do pieczenia na dnie.
    Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach.
    Po tym czasie upuszczamy ciasto w formie z około 60 cm, na podłogę ( na ręcznik ) i odstawiamy do ostudzenia – dzięki temu będzie równe i nie opadnie.
    Studzimy.
  • 2. Ubijamy śmietanę z cukrem i wanilią.
    Dodajemy śmietan fixy lub rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.
    Chłodzimy.
    Połowę porzeczek zasypujemy cukrem i podsmażamy aż puszczą sok.
    Zimne ciasta kroimy na pół ( lub na trzy części jeśli pieczemy go w większej tortownicy).
    1 blat nasączamy, układamy na nim 1/3 duszonych porzeczek wraz z syropem , posypujemy 1/4 porzeczek surowych, smarujemy śmietaną tak aby starczyło jej na boki i wierzch tortu, czynność powtarzamy.
    Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi porzeczkami i orzechami.
    Przed podaniem schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować