CZEKOLADOWE VELVET CAKE Z KREMEM

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem masła nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    250 g masła
    320 g drobnego cukru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    4 jaja
    370 g mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki kakaa
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    50 g kakao
    1 szklanka ulubionego jogurtu lub maślanki

    Składniki na krem:
    250g serka mascarpone
    500ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe velvet cake z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki poza cukrami połączyć razem. Przesiać.
    Jogurt, cukry, roztopione wystudzone masło oraz jaja mieszać do uzyskania jednolitej masy. Stoniowo dodawać przesiane suche składniki. Całość przełożyć do formy średnicy 24cm. Piec przez około 50 minut w 160oC

    Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować