Są bardziej pracochłonne niż te podstawowe...ale jak się robi to co lubi to sprawia to ogromną przyjemność, a całe serce włożone do pracy ukazuje się potem na twarzach tych, którzy je degustują...
Trufle black velvet... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy ok 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
2.W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, kefir i wymieszać do połączenia (również widelcem).
3.Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę,wymieszać. wytworzy się piana. Dodać do ciasta, szybko wymieszać, przełożyć do tortownicy.
4.Piec ok. 30 minut w temp 180st.
Całkowicie wystudzić. Gdy będzie już chłodne to rozkruszamy je do miski i rozdrabniamy palcach.
Do miski z rozkruszonym ciastem dodajemy jogurt wymieszany z cukrem i wyrabiamy w rękach, aż powstanie zwarta kula. Z ciasta formujemy kuleczki, układamy je na tacy.
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej trufle i odstawiamy je znów na tacę.
Komentarze