Trufle black velvet...

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są bardziej pracochłonne niż te podstawowe...ale jak się robi to co lubi to sprawia to ogromną przyjemność, a całe serce włożone do pracy ukazuje się potem na twarzach tych, którzy je degustują...

  • 30 min

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    2/3 szklanki oleju
    1/2 szklanki kefiru
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    1/2 łyżeczki sody

    ok. 200-250g jogurtu naturalnego
    cukier puder do jogurtu
    200-300g czekolady białej do oblania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trufle black velvet... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • trufler w czekoladzie 1. Tortownicę o średnicy ok 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
    Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
  • 2. W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, kefir i wymieszać do połączenia (również widelcem).
  • 3. Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).

    Do szklanki wlać ocet, dodać sodę,wymieszać. wytworzy się piana. Dodać do ciasta, szybko wymieszać, przełożyć do tortownicy.
  • 4. Piec ok. 30 minut w temp 180st.

    Całkowicie wystudzić. Gdy będzie już chłodne to rozkruszamy je do miski i rozdrabniamy palcach.

    Do miski z rozkruszonym ciastem dodajemy jogurt wymieszany z cukrem i wyrabiamy w rękach, aż powstanie zwarta kula. Z ciasta formujemy kuleczki, układamy je na tacy.

    Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej trufle i odstawiamy je znów na tacę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować