Kruche bitki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie z leśnych podgrzybków. Mięso świetnie smakuje w towarzystwie kaszy lub ziemniaków i gotowanych, pikantnych buraczków.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Bitki:
1 kg. szynki wieprzowej
sól,pieprz
mąka pszenna do panierowania
smalec do smażenia
Sos z podgrzybków:
500g. podgrzybków
2 cebule
500 rosołu lub bulionu
sól,pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy plaster mięsa obtoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane bitki z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
2.Na tłuszczu po bitkach podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
3.Sos grzybowy: Grzyby dokładnie umyć, zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić, opłukać.
Do głębokiej patelni przełożyć mięso, cebulę oraz grzyby, wlać rosół/bulion.
Dusić mięso na minimalnym gazie przez kolejne 40 min.
Sos doprawić solą i pieprzem.
4.Mąkę ziemniaczana wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody, przelać do sosu, wymieszać.
Komentarze