Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruche bitki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie z leśnych podgrzybków. Mięso świetnie smakuje w towarzystwie kaszy lub ziemniaków i gotowanych, pikantnych buraczków.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bitki:
    1 kg. szynki wieprzowej
    sól,pieprz
    mąka pszenna do panierowania
    smalec do smażenia
    Sos z podgrzybków:
    500g. podgrzybków
    2 cebule
    500 rosołu lub bulionu
    sól,pieprz
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Sosy Szynki

Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
    Każdy plaster mięsa obtoczyć w mące pszennej.
    Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane bitki z obu stron.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 2. Na tłuszczu po bitkach podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
  • 3. Sos grzybowy: Grzyby dokładnie umyć, zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić, opłukać.
    Do głębokiej patelni przełożyć mięso, cebulę oraz grzyby, wlać rosół/bulion.
    Dusić mięso na minimalnym gazie przez kolejne 40 min.
    Sos doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Mąkę ziemniaczana wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody, przelać do sosu, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować