Pyszny, mocno pachnący lasem grzybowo-śmietanowy sos, a do tego mięciutkie bitki z łopatki. Do dania celowo użyłam tylko soli i pieprzu, aby nie zabić smaku grzybów i mięsa. Danie doskonale komponuje się z ziemniakami i wszelkimi kaszami
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Na sos:
250 g podgrzybków
2 cebule
150 g śmietany 30 %
2 łyżki masła
sól, pieprz
Na bitki:
400 g łopatki wieprzowej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać i podsmażać na nim cebulę i grzyby, aż cebula zrobi się złota. Doprawić solą i pieprzem, zalać szklanką wody i dusić do miękkości grzybów, ewentualnie uzupełniając wodę. Kiedy grzyby już są gotowe dodać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, porządnie rozbić. Posypać obficie solą i pieprzem. Obsmażać na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso "złapie kolor". Usmażone mięso podlać 1/2 szklanki wody, i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Mięciutkie mięso przełożyć do sosu grzybowego, dodać natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami, lub kaszą. Ja podałam z kaszą gryczaną i swojskimi ogórkami kiszonymi. Smacznego!
Komentarze