Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszny, mocno pachnący lasem grzybowo-śmietanowy sos, a do tego mięciutkie bitki z łopatki. Do dania celowo użyłam tylko soli i pieprzu, aby nie zabić smaku grzybów i mięsa. Danie doskonale komponuje się z ziemniakami i wszelkimi kaszami

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na sos:
    250 g podgrzybków
    2 cebule
    150 g śmietany 30 %
    2 łyżki masła
    sól, pieprz

    Na bitki:
    400 g łopatki wieprzowej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól, pieprz

    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać i podsmażać na nim cebulę i grzyby, aż cebula zrobi się złota. Doprawić solą i pieprzem, zalać szklanką wody i dusić do miękkości grzybów, ewentualnie uzupełniając wodę. Kiedy grzyby już są gotowe dodać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje.

    Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, porządnie rozbić. Posypać obficie solą i pieprzem. Obsmażać na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso "złapie kolor". Usmażone mięso podlać 1/2 szklanki wody, i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Mięciutkie mięso przełożyć do sosu grzybowego, dodać natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami, lub kaszą. Ja podałam z kaszą gryczaną i swojskimi ogórkami kiszonymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Łopatka Podgrzybki Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować