Bitki w sosie

4.5 (193 ocen)

Przepis zawiera 2 wersje bitek :) Wieprzowe i drobiowe. Pyszne i mięciutkie mięso.

Składniki:

  • 2 plastry schabu lub 1 pierś z kurczaka
    pół cebuli
    mąka
    1 kostka pieczeniowa ( niekoniecznie)
    przyprawa uniwersalna,przyprawa do mięs , sól,pieprz
    olej
    ok. pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Sosy

Bitki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bitki 1. Schab i piersi rozbijamy lekko tłuczkiem do mięs.Następnie przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy mięso,na tym samym oleju smażymy cebulę. Wkładamy spowrotem mięso i wlewamy wodę. Tak aby przykryła mięso.
  • sos 2. Dusimy około 40 min(aż mięso będzie miękkie) pod przykryciem. Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką ( wlewamy kilka łyżek sosu do kubku i wsypujemy 2 łyżeczki mąki).

Porady

Podawać z ziemniaczkami i surówką :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować