Bitki schabowe z żurawiną

5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Tak podany schab to pomysł na szybki, łatwy do przygotowania i smaczny niedzielny obiad :)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    600 g schabu b/k
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    40 g suszonej żurawiny
    500 ml gorącej wody
    1 kostka rosołowa
    mąka ziemniaczana
    mąka pszenna
    pieprz czarny mielony
    sól
    świeży cząber
    świeże oregano
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki schabowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, na końcu dodajemy posiekany czosnek i razem chwilkę przesmażamy.
  • 2. Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, cienko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Mąki mieszamy razem, obtaczamy w niej porcje mięsa, następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka z cebulą (razem z tłuszczem na którym się smażyły).
  • 4. Wrzucamy kostkę rosołową, kilka gałązek cząbru i oregano, wlewamy gorącą wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut (od czasu do czasu delikatnie mieszając).
  • 5. W połowie duszenia do mięsa dodajemy żurawinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować