Filet z kurczaka teraz najczęściej gości na naszym stole i dlatego na niedzielny obiad przygotował z nim pyszne, szybkie i proste danie. Nam bardzo smakowało z ziemniaczkami, ale może je podać np. z ryżem, czy kopytkami :)
50 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
150 g pieczarek
1 i 1/2 szkl wody
2 ząbki czosnku
1/3 główki cebuli
1 płaska łyżka mąki
5 łyżek śmietanki 30 %
1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (ewentualnie)
natka pietruszki
oliwa do smażenia
do przyprawienia kurczaka:
2 łyżki mąki pszennej
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz, kurkuma
czosnek suszony/granulowany
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filet z kurczaka rozkrawamy na 4 płaty, leciutko je rozbijamy z jednej strony i obtaczamy w mące z przyprawami.
2. Wodę zagotowujemy w ganku (możemy odrobinę zostawić do opłukania patelni, aby zebrać pozostałe smaki ze smażenia)
3. Na oliwie przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i po 2 minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki solimy i pieprzymy i smażymy do odparowania wody. Następnie dosypujemy łyżkę maki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość przekładamy do garnka z gotującą się wodą.
4. Na tej samej patelni przesmażamy na oliwie kurczaka, po przesmażeniu dodajemy go do garnka z gotującymi się pieczarkami, w tym momencie całość powinna już gęstnieć, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku i gotujemy około 30 minut. Jeśli sos jest dla was za rzadki to możecie jeszcze zagęścić go mąką ziemniaczaną. Bitki podajemy z kluseczkami lub ryżem lub ziemniakami w towarzystwie np. ogórka kiszonego. Smacznego !!
Komentarze