Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym

  • wyświetlono: 283 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto na biszkopcie budyniowym I z masą budyniową. Ciasto z kremem czekoladowo-pomarańczowym i stracciatello. Ciasto udekorowane Mleczkiem Królewskim . Ciasto wyszło bardzo delikatne i pyszne.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT BUDYNIOWY:
-4 jajka
-100 g. cukru
-1 budyń waniliowy (40g)
-2 łyżki mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA:
-3 szklanki soku pomarańczowego
-2 budynie waniliowe
-3 łyżki cukru
-100 g. masła

KREM POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY:
-250 ml. śmietanki 30 %
-150 g. czekoladowych paluszków o smaku pomarańczowym
-50 g. mlecznej czekolady
-750 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody

KREM STRACCIATELLO:
-1 l. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-50 g. gorzkiej czekolady

CZEKOLADKI:
-300 g. Królewskiego Mleczka- waniliowego

ESY-FLORESY:
-50 g. gorzkiej czekolady
-trochę śmietanki 30 %

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym

  • Ciasto tortowe o smaku pomarańczowy1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175 *C. Po upieczeniu obkroić boki i odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić. Przełożyć do tej samej blaszki co biszkopt się piekł, tylko wyżej wyścielanej.
  • Ciasto tortowe o smaku pomarańczowy2. masa- Na soku ugotować budynie z cukrem. Odstawić i do gorącego wmieszać masło. Trochę ostudzić w ciepły wylać na biszkopt.
  • Ciasto tortowe o smaku pomarańczowy3. krem 1-Nad parą rozpuścić czekoladki z czekoladą w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. W wysokim naczyniu ubić śmietankę czekoladową z resztą śmietanki z cukrem pudrem i fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać i rozsmarować na masie w blaszce. Ciasto schłodzić
    w lodówce.
  • Ciasto tortowe o smaku pomarańczowy4. krem 2- Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. W wysokim naczyniu ubić śmietankę z cukrem pudrem i fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę na tarce jarzynowej i wymieszać łopatką. Wylać i rozsmarować na masie w blaszce. Ciasto schłodzić w lodówce.
  • Ciasto tortowe o smaku pomarańczowy5. Porozkładać czekoladki na górze ciasta.
  • Ciasto tortowe o smaku pomarańczowy6. esy-Czekoladę rozpuścić nad parą i rozrzedzić paroma łyżkami śmietanki. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać górę placka w esy-floresy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

krem budyniowykrem stracciatellaciasto tortowekrem pomarańczowyCiasto o smaku pomarańczowymkrólewskie mleczko

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ev5mnl

Dodane przez: bozena58

Ciasto orzechowe z kremem o smaku ajerkoniaku

smaczne orzechowe ciasto na każda...

Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym - bez pieczenia

Dodane przez: rena123

Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym...

Pyszne i efektowne ciasto na biszkoptach...

image-14rx39n

Dodane przez: Alex M

Kakaowe ciasto z kremem o smaku chałwy

Puszysty, ale nie suchy biszkopt...

Tortowe ciasto

Dodane przez: Jaga85

Tortowe ciasto

Można powiedzieć, że jest to ubogacona...

Ciasto tortowe

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto tortowe

Przepis na to ciasto dostałam od...

Tortowe z kremem o smaku miętowym

Dodane przez: Babcia Tereska

Tortowe z kremem o smaku miętowym

Ciasto z dwoma jasnymi biszkoptami....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE