Chrzan o smaku pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z racji tego, że Święta Wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami chciałabym podzielić się przepisem na chrzan pomarańczowy, który zrodził się w mojej głowie 3 lata temu i od tej pory nie wyobrażam sobie bez niego Świąt. Taki chrzan świetnie nada się do świątecznego pasztetu, czy żuru.

  • 30 min

Składniki:

  • - 90 g chrzanu (ok. 1 i 1/2 korzenia chrzanu)
    - 2 pomarańcze (wraz ze skórką!)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Chrzan o smaku pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chrzan obieramy, pomarańcze sparzamy wrzątkiem, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.


  • 2. Obrany chrzan wkładamy do blendera zamykanego (tzw. dzbanka z nożem w środku), blenderujemy stopniowo od najniższych obrotów do najwyższych.

  • 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z obu pomarańczy, a następnie przekrawamy je na pół i wyciskamy z nich sok.
  • 4. Sok i skórkę z pomarańczy łączymy ze startym chrzanem i przekładamy do słoika.

Porady

Uwierzcie chrzan starty przy pomocy zamykanego blendera będzie drobny jak przy użyciu tarki, a zaoszczędzimy sobie łez. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować