BISZKOPTOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ ORZECHOWĄ

  • wyświetlono: 3330 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Biszkoptowy przekładaniec z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Bita śmietana o smaku orzechowym. Biszkoptowe bardzo miękkie i pyszne.

Babcia Tereska
  • 100min

Składniki

biszkopt 1:
-5 jajek
-1 łyżka octu
-szczypta soli
-3/4 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki tortowej
-1 budyń czekoladowy
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki oleju

biszkopt 2:
-5 jajek
-1 łyżka octu
-szczypta soli
-3/4 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki tortowej
-1 budyń czekoladowy
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki oleju

bita śmietana orzechowa:
-500 ml. śmietanki 30 %
-1 opakowanie Karmelków orzechowych-250 g.
-1/2 szklanki pudru cukru
-1 śnieżka
-1 jogurt grecki-400 g.
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody

polewa czekoladowa:
-1 gorzka czekolada
-50 g. margaryny
-50 g. tartych migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

BISZKOPTOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ ORZECHOWĄ

  • przed pieczeniem1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem, budyniem i kakao.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia.
  • po upieczeniu2. Pieczemy ok. 25-30 min.170*.
  • zdjęcie papieru3. Zdjąć papier z biszkoptu.
  • biszkopt przygotowany do przełożenia4. Włożyć z powrotem do blaszki, na papier.
    Drugi biszkopt pieczemy identycznie.
  • cukierki5. Cukierki podgrzewać na wolnym ogniu z 200 ml. śmietanki. Mieszać i nie dopuścić do zagotowania. Po rozpuszczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce, na co najmniej 1 godz.
  • warstwa bitej śmietany6. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę orzechową i resztę śmietanki. Przełożyć do większego naczynia. Dodać cukier puder i zmiksować, dosypując śnieżkę. Miksując porcjami dodawać jogurt a na koniec letnią żelatynę. Z żelatyną długo nie miksować od razu masę wyłożyć na biszkopt.
  • ciasto gotowe7. Przykryć drugim biszkoptem.
    Czekoladę wraz z margaryną rozpuścić nad parą. Polać górę placka. Zaraz posypać w/g upodobania tartymi migdałami.
  • moje wypieki8. Moje wypieki:
    testowane: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kruche-z-brzoskwiniami-i-budyniem
    mój sernik: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-galaretkowy-z-ananasem
    ten biszkoptowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciepolewa czekoladowamoje_niedzielne_ciastomigdały mielonebiszkoptowe z bitą śmietaną o smaku orzechowym

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z bitą śmietaną

Dodane przez: zielony liść

Szarlotka z bitą śmietaną

Jabłka z galaretką na biszkopcie...

WIŚNIOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Dodane przez: eva3075

Wiśniowe z bitą śmietaną

Połączenie smaków w tym cieście...

Ptysie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ptysie z bitą śmietaną

Doskonałe na deser. Moje ulubione...

image-1fn8v1a

Dodane przez: Sliczna6

Ptysie z bitą śmietaną

Pyszne ptysie Z delikatna bita...

Galaretkowiec

Dodane przez: klarovna

Galaretkowiec z bitą śmietaną

Moje dzieci uwielbiają galaretki...

Tort

Dodane przez: marida

Tort z bitą śmietaną

Tort został upieczony na chrzest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE