Biszkoptowe roladki z bitą śmietaną.

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Puszyste i słodkie,wymyślone na szybko.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopty:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki wody
    szczypta proszku do pieczenia
    Śmietana:
    1 śmietana ,,śnieżka''
    200 ml mleka
    1 łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    4 kostki dowolnej czekolady
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Roladki

Biszkoptowe roladki z bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać.Następnie dodać żółtka i wodę,ubić.Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
  • 2. Pieczenie:
    Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,narysować kółka o średnicy 10 cm w kilku centymetrowych odstępach.Na narysowane kółka nakładamy ciasto formując okrągłe biszkopciki.Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Upieczone biszkopciki zdjąć i zwinąć na pół,tak aby powstały łódeczki.
  • 4. Śnieżkę ubić z mlekiem na puszystą masę.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wystudzić.Wystudzoną połączyć z ubitą śmietaną.
  • Gotowe roladki. 5. Zimne biszkopciki napełniać bitą śmietaną,dekorować startą czekoladą.Posypać cukrem pudrem.Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Porady

Z porcji wyszło mi 8 sztuk.Roladki możemy zwinąć na szklance literatce,lub na wilgotnej ściereczce.Należy uważać ,żeby biszkopciki mocno się nie spiekły,ponieważ będzie trudno je zwinąć. Możemy użyć śmietany kremówki 30 %.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować