Biszkoptowe roladki z bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać.Następnie dodać żółtka i wodę,ubić.Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
2.Pieczenie:
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,narysować kółka o średnicy 10 cm w kilku centymetrowych odstępach.Na narysowane kółka nakładamy ciasto formując okrągłe biszkopciki.Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Upieczone biszkopciki zdjąć i zwinąć na pół,tak aby powstały łódeczki.
4.Śnieżkę ubić z mlekiem na puszystą masę.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wystudzić.Wystudzoną połączyć z ubitą śmietaną.
Z porcji wyszło mi 8 sztuk.Roladki możemy zwinąć na szklance literatce,lub na wilgotnej ściereczce.Należy uważać ,żeby biszkopciki mocno się nie spiekły,ponieważ będzie trudno je zwinąć.
Możemy użyć śmietany kremówki 30 %.
Komentarze