Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i gruszkami

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Ciasto trochę pracowite i niestety kaloryczne ale jakie smaczne. Ponadto idealne na wykorzystanie owoców lata. Ja wykorzystałam owoce ze swoich zapasów z ubiegłego roku - gruszki z zalewy ze słoika. Ciasto palce lizać, polecam przepis do przetestowania.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    Średnica tortownicy - 27 cm
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
    Nadzienie:
    1 galaretka agrestowa
    1/2 litra śmietany 30%
    2 serki homogenizowane waniliowe po 150 gram
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny + 1 łyżka
    2 szklanki rozdrobnionych gruszek z zalewy
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę, następnie dodać ocet, wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto i piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
    Śmietanę ubić, dodać serki, cukier puder i rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody żelatynę, przestudzoną, gęstniejącą, wymieszać dokładnie robotem. Podzielić na pół, do jednej części dodać 1 łyżeczkę kakao, wymieszać.
    Galaretkę i 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać gruszki, wymieszać, wystudzić.
    Ciasto przekroić na pół, lekko nasączyć syropem z gruszek, rozsmarować białą masę śmietanową, lekko schłodzić. Następnie rozłożyć tężejącą galaretkę z gruszkami, znów schłodzić. Potem rozłożyć masę śmietanową ciemną, przykryć drugim krążkiem, docisnąć, chłodzić placek przez około 3 godziny. Wierzch udekorować dowolnie(ja udekorowałam startą białą czekoladą i miętą).

Porady

1.Do ciasta można dodać świeże owoce, ugotowane w syropie. 2. Zamiast galaretki agrestowej można dodać galaretkę gruszkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować