Biszkoptowa kremówka

4.97 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto rozpływa się w ustach, a to za sprawą bardzo delikatnego kremu. Krem jest niezwykle delikatny bowiem zawiera dużo żółtek, a masa śmietanowa dopełnia słodkiego efektu. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie ciasta francuskiego to kremówka na biszkopcie to dla nas świetne rozwiązanie.

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka mąki,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 4 łyżki oleju,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • MASA KREMOWA:
    • 2 szklanki mleka,
    • 6 żółtek,
    • 25 g cukru waniliowego,
    • 150g cukru,
    • 1 szklanka śmietany kremówki,
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    • 200g miękkiego masła,
    • MASA ŚMIETANOWA:
    • 500ml śmietany kremówki,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.97 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Biszkoptowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowa kremówka 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.
  • Biszkoptowa kremówka 2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  • Biszkoptowa kremówka 3. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • Biszkoptowa kremówka 4. MASA KREMOWA: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie całość zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje.
  • Biszkoptowa kremówka 5. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń studzimy.
  • Biszkoptowa kremówka 6. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po 1/3 zimnego budynie ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.
  • 7. MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Przykrywamy ją drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego 

Porady

1) Ciasto przechowujemy w lodówce. 2) Aby kremówka się szybko i łatwo ubiła musi być mocno schłodzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować