Kremówka

4.34 (229 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 kostka margaryny
    -2 i 1/2 szklanki maki
    -2 żółtka
    -4 łyżki gęstej śmietany
    Krem:
    -1 litr mleka
    -2 paczki cukru waniliowego
    -7 łyżek cukru
    -3 żółtka
    -3 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -3 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
Wystaw ocenę:

4.34 (229 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć wszystkie składniki na ciasto, zagnieść. Podzielić na połowę i upiec dwa placki na papierze. Piec na jasnozłoty kolor około 15 min w temp. 200 stopni. Z 1 litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrami. W odlanym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące się mleko i zagotować. Wylać na placek, przykryć drugim. Letnie posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. Wielkość blaszki 40x24 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować