Biszkopt z kremem budyniowym, brzoskwiniami i cytrynową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja do weekendowej kawki. Ciasto nie jest skomplikowane, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI na biszkopt (forma 25x35 cm):
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    6 łyżek mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru

    SKŁADNIKI na masę budyniową:
    200 g miękkiego masła
    2 budynie waniliowe
    500 ml mleka
    3-4 łyżki cukru
    1 duża puszka brzoskwiń w syropie

    SKŁADNIKI na piankę:
    2 śmietany Śnieżki
    400 ml mleka
    1 galaretka cytrynowa
    250 ml gorącej wody
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    50 g czekolady (zetrzeć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Pianka

Biszkopt z kremem budyniowym, brzoskwiniami i cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    Jajka w całości razem z cukrem ubić mikserem na puszystą kremową masę. W osobnej misce wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajecznej partiami wsypywać mąkę i delikatnie wmieszać łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić, zdjąć papier i dalej studzić.
  • 2. Przygotowanie masy budyniowej:

    Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Masło ubić na puch, dodawać stopniowo budyń i ubijać do uzyskania jednolitej puszystej masy. Brzoskwinie pokroić na kawałki i wmieszać do masy. Syrop zostawić do nasączania biszkoptu.
  • 3. Przygotowanie pianki:

    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżki ubić na sztywno razem z mlekiem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilkę ubić. Masę odstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
  • 4. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Nałożyć masę budyniową, następnie piankę cytrynową. Górę posypać tartą czekoladą. Polecam, bo ciasto jest przepyszne.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować