Mam dziś dla was prosty przepis na pyszny wilgotny biszkopt przełożony pianką z galaretki i oblany galaretką, po szczegółowy przepis zapraszam na blog Kuchnia domowa Agi
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
składniki na biszkopt :
3 jajka rozmiar M,
1 szklanka mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
0,5 szklanki oleju,
szklanka u mnie ma poj. 250 ml
do pianki :
1 galaretka miętowo - jabłkowa 75 g,
0,5 szklanki gotowanej wody
galaretka na wierzch :
1 galaretka niebieska wieloowocowa 75 g,
1 szklanka wody gotowanej
Biszkopt przełożony pianką z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę następnie wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wlać olej zmiksować do połączenia się składników. Po przygotowaniu ciasta naczynie owalne żaroodporne 30/ 21 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika piec 25-30 minut. Studzić przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
2.Po wyznaczonym czasie ciasto z niewielkiej wysokości zrzucić ( wtedy nie opadnie ), pozostawić do ostygnięcia a w wolnym czasie przygotować galaretki jeden dowolny kolor na piankę rozpuścić w 0,5 szklanki gotowanej wody a drugi kolor na wierzch w 1 szklance wody. Ostygnięte ciasto przekroić na dwa placki
3.Jak już przygotujemy piankę czyli galaretkę która była rozpuszczona w 0,5 szklanki wody, należy wystudzoną miksować przez 10 - 15 minut. Gotową piankę przełożyć na dolny blat ciasta a następnie położyć górny blat ciasta i wstawić do lodówki na 30 minut
4.Po wyjęciu z lodówki nałożyć drugą z galaretek już lekko tężejąco, udekorować według uznania i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki
5.Gotowe ciasto może być na święta jak również na weekend do kawy z przyjaciółmi czy znajomymi
Komentarze