Bigos z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Różnie się słyszy o Bigosie. Dla mnie to taki misz masz, sprzątanie lodówki. Każdy ma swój smak i wie, co mu odpowiada. Proporcje też mogą być różne. Jednym będzie za dużo kapusty, drugim zaś, za dużo mięsa. Dzisiaj chciałbym zaproponować "bigos" w nieco innej odsłonie. Oczywiście jest tutaj i kapusta, i mięso, i...tak, suszone pomidory. Pewnie ktoś zapyta, dlaczego? Bo je lubię, bo mi zostały, bo lubię eksperymentować. Bo w domu, od kiedy pamiętam, do bigosu zawsze dodawano łyżkę koncentratu pomidorowego. No i tak mi zostało, że musi być z pomidorem. Nawet święta Magda, od "latających talerzy", nie przekona mnie do zmiany zdania. A najlepsze jest to, że bigosu wcale nie doprawiałem. Nie użyłem ani grama soli czy też pieprzu. Dla mnie był idealnie przyprawiony. Jeden składnik, i to wcale nie były pomidory, nadał jemu charakteru. Zaciekawieni? Wobec tego zapraszam do zapoznania się z przepisem. Choć nie będzie taki długi, jak wstęp.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
    600 g karkówki wieprzowej
    600 g kiełbasy śląskiej
    100 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych
    100 ml oleju z pomidorów suszonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z suszonymi pomidorami 1. Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju z pomidorów.
    Po chwili dodajemy poszatkowaną kapustę i pomidory, mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem do jej miękkości.
    Opcjonalnie można doprawić solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

4.84 (195 ocen)

Bigos z suszonymi grzybami

To może cię zainteresować