Pleśniak

  • wyświetlono: 502 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tanie, szybkie w wykonaniu a do tego smaczne ciasto.

myszka23
  • 80min

Składniki

- 3 1/2 szkl. mąki
- 6 żółtek
- pół szkl, cukru
- dżem ( najlepiej śliwkowy )
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 kostki margaryny
Pianka:
- 1 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 6 białek

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak

  • 1. Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta wyłożyć na dno tortownicy. Drugą część ciasta połączyć z kakao.
  • 2. Ciasto ciemne wraz z jasnym włożyć na ok. 20 min. do lodówki. Na wierzchu ciasta w formie rozsmarować dżem. Na tarce zetrzeć ciemne ciasto i rozsypać na dżemie.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i mąkę. Pianę rozsmarować na cieście. Schłodzone jasne ciasto, zetrzeć na kruszonkę.
    Piec ok. 45 min. w temperaturze 190'.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Makowy pleśniak

Dodane przez: dorota w

Makowy pleśniak

Jedna z najlepszych wersji makowca....

Pleśniak

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pleśniak

Przepis znany u mnie w domu od...

pleśniak

Dodane przez: makak_83

Pleśniak

niezawodne ciasto na każdą okazje

image-28yltu3

Dodane przez: pomysłowa

pleśniak

smaczne i proste w wykonaniu

Pleśniak

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pleśniak

To ciasto jest na pewno znane większości...

Gotowe ciasto

Dodane przez: KasiaAsia

Pleśniak

Placek ten robię bez dżemu itp...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE