Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tanie, szybkie w wykonaniu a do tego smaczne ciasto.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 3 1/2 szkl. mąki
    - 6 żółtek
    - pół szkl, cukru
    - dżem ( najlepiej śliwkowy )
    - 2 łyżki kakao
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 1/2 kostki margaryny
    Pianka:
    - 1 1/2 szkl. cukru
    - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 6 białek

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta wyłożyć na dno tortownicy. Drugą część ciasta połączyć z kakao.
  • 2. Ciasto ciemne wraz z jasnym włożyć na ok. 20 min. do lodówki. Na wierzchu ciasta w formie rozsmarować dżem. Na tarce zetrzeć ciemne ciasto i rozsypać na dżemie.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i mąkę. Pianę rozsmarować na cieście. Schłodzone jasne ciasto, zetrzeć na kruszonkę.
    Piec ok. 45 min. w temperaturze 190'.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy