Cytrynowy sernik z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placek kokosowy : białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, mąki, proszek do pieczenia, ocet i dalej miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180'.
2.Placek kakaowy: białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywną pianę. Dodać cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dalej ubijać. Ciasto wylać do tortownicy i piec ok. 25 minut w temp. 180'.
3.Masa serowa: margarynę rozpuszczamy, dodajemy ser, cukier, żółtka i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu. Dwa budynie rozpuszczamy w 1/2 szkl. mleka i dodajemy do sera. Gotujemy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, mieszamy, i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Odstawiamy masę do wystygnięcia. Jak przestygnie i zacznie tężeć to wylewamy połowę masy na placek kokosowy, układamy ptasie mleczko i wylewamy resztę masy. Przykrywamy plackiem kakaowym. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
4.Polewa: Rozpuścić margarynę z cukrem. Dodać kakao i mieszać. Dodać mleko i gotować. Odstawić do przestygnięcia. Polać ciasto i dowolnie udekorować.
Porady
Jeżeli polewa będzie rzadka to można dodać więcej kakao.
Komentarze