Bigos

  • wyświetlono: 2226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich smaków. Czyli im dłużej go gotujemy i częściej odgrzewamy tym jest smaczniejszy!

Jaga85

Składniki

Składniki:
• 3 kg kiszonej kapusty,
• 2-2,5 kg mieszanki mięs ( kiełbasa, gotowe mięso pieczeniowe, wędzony boczek, szynka),
• 1 cebula,
• Około ¾ litra przecieru pomidorowego,
• Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
• 3-4 liście laurowe,
• 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
• Majeranek, kminek do smaku
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • 1. Kapustę zalewamy wodą , płuczemy 1-2 razy , w zależności czy kapusta jest kwaśna.
    Tak przygotowaną zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy do miękkości (około 40-50 minut).
    Między czasie cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do niej pokrojone mięso, kiełbasę i wędliny. Chwile razem smażymy. Tak przygotowane dodajemy do miękkiej kapusty. Następnie dodajemy przecier. Całość wstępnie doprawiamy do smaku i dusimy.
    Aby bigos był dobry należy go przygotowywać przynajmniej 2-3 dni. To znaczy każdego dnia gotować go po około 1-2 godzinie. Wówczas smaki dobrze się „przegryzą”, a bigos będzie gęsty i smaczny! Co dzień próbujemy bigos i ewentualnie dodajemy przypraw.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcikiełbasakapusta kiszonawędlina

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos

Dodane przez: MarzenaM

Bigos

Taki oto bigos z różnych przepisów...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

bigos

Dodane przez: aliss06

bigos

nie ma to jak bigos mojej mamy,...

bigos cygański

Dodane przez: lexi27

Bigos cygański

Choć nazwa nie ma nic wspólnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE