Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich smaków. Czyli im dłużej go gotujemy i częściej odgrzewamy tym jest smaczniejszy!

Składniki:

  • Składniki:
    • 3 kg kiszonej kapusty,
    • 2-2,5 kg mieszanki mięs ( kiełbasa, gotowe mięso pieczeniowe, wędzony boczek, szynka),
    • 1 cebula,
    • Około ¾ litra przecieru pomidorowego,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • 3-4 liście laurowe,
    • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
    • Majeranek, kminek do smaku
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (153 ocen)

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalewamy wodą , płuczemy 1-2 razy , w zależności czy kapusta jest kwaśna.
    Tak przygotowaną zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy do miękkości (około 40-50 minut).
    Między czasie cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do niej pokrojone mięso, kiełbasę i wędliny. Chwile razem smażymy. Tak przygotowane dodajemy do miękkiej kapusty. Następnie dodajemy przecier. Całość wstępnie doprawiamy do smaku i dusimy.
    Aby bigos był dobry należy go przygotowywać przynajmniej 2-3 dni. To znaczy każdego dnia gotować go po około 1-2 godzinie. Wówczas smaki dobrze się „przegryzą”, a bigos będzie gęsty i smaczny! Co dzień próbujemy bigos i ewentualnie dodajemy przypraw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kiełbasa Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować