Biało-różowy tort dla dziewczynki

4.5 (191 ocen)

Tort z okazji 5 urodzin mojej Córci Martynki. Dekoracją miała być kotek hello kitty ale u mamy kiepsko z talentem plastycznym....jednakże Córci tort się podobał a gościom smakował, zapraszam:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nasączenie:

    2 łyżki soku z cytryny
    ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody

    Masa biała:

    250 g mascarpone
    150 g białej czekolady
    200 g śmietany 30%

    Masa różowa:

    400 g śmietany 30%
    200 g pianek marshallow
    1 śmietan-fix
    2 łyżki mleka
    Czerwony barwnik

    Dekoracja:

    400 g śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    1 łyżeczka cukru pudru
    Barwniki spożywcze w kilku kolorach
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Pianka

Biało-różowy tort dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed robieniem biszkopta,żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia..Mąki przesiać. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.

  • 2. Tortownice wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec biszkopt w 180st. w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. ( Na początku pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika,żeby ciacho nie opadło). Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Odłożyć na noc.
  • image-0c0lwbi 3. Masa biała:
    Wieczór przed przekładaniem tortu: Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i ogrzewać do roztopienia czekolady. Ostudzić, przelać do plastikowego pudełka, zamknąć je i wstawić do lodówki na całą noc.
  • image-17yw1xy 4. Kolejnego dnia: Serek przełożyć do miski i zmiksować. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno,. Do ubitej śmietanki dodać serek i całość delikatnie wymieszać, odstawić do lodówki.
  • image-1st3ue8 5. Masa różowa:
    Wodę zagotować w garnku. Postawić miskę i wrzucić pianki, zacząć je roztapiać, początkowo rozpuszczanie idzie dosyć opornie, ale potem jest łatwiej.. Po około 3-4 minutach dodać mleko. Wymieszać i pozwolić parze działać. Następnie dodać resztę mleka i całkowicie rozpuścić pianki ostudzić
  • image-28cxqs4 6. W między czasie ubić kremówkę na sztywno, dodając w połowie miksowania zagęstnik. Zimną piankę dodawać po łyżce do śmietanki i cały czas miksować. Na koniec wlać kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać.
  • image-0lcc6de 7. Wykonanie:
    Biszkopt rozkroić na 3 części. Na paterę położyć pierwszy krążek, zapiąć obręcz tortownicy i nasączyć. Rozsmarować i wyrównać cały biały krem.
  • image-1u7os4o 8. Delikatnie położyć drugi kawałek biszkoptu i ponownie nasączyć. Nałożyć cały różowy krem. Wyrównać i dać ostatni kawałek ciasta, który również delikatnie nasączyć.
  • 9. Dekoracja:
    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem do śmietanki. Podzielić na kilka porcji i wymieszać z barwnikami w różnych kolorach i udekorować w dowolny sposób. U mnie była dekoracja0kotek hello kitty.
    Zapraszam i polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować