Biała kiełkasa w boczku i kapuście kiszonej

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taka kiełbaska , zawinięta w boczuś, zapieczona w kapuście smakuje wybornie. Danie postawione na stół, znika szybciutko- i dobrze nie ma problemu, co zrobić z resztą.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sztuk białych kiełbas
    6 plasterków boczku wędzonego, parzonego
    1 kg. kiszonej kapusty z marchewką
    2 cebule
    2 łyżki masła
    2 listki laurowe
    2 ząbki czosnku
    1 grzybowa kostka rosołowa
    1 łyżka przyprawy do bigosu
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżka majeranku
    5 ziarenek ziela angielskiego
    4 szklanki wrzątku
    naczynie do zapiekania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Biała kiełkasa w boczku i kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Kostkę grzybową łączę z wrzątkiem, zalewam kapustę, doprowadzam do zagotowania . Cebulę kroję w kostkę szklę ma maśle, dodaje pokrojony czosnek szklę, całość dodaję do kapusty, mieszam, dodaję majeranek, ziele angielskie, przyprawę do bigosu i mięs, listki laurowe, mieszam, nakrywam i gotuję do miękkości-ok . 2-3 godziny, wszystko zależy od jakości kapusty. Kiełbasy owijam w plasterki boczku. Ugotowana kapustę układam w naczyniu do zapiekania, na kapuście układam zawiniętą kiełbasę,kiełbasę nakuwam wykałaczką w kilku miejscach, wstawiam do piekarnika, piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Tak przygotowaną potrawę podaję jeśli to obiad z ziemniakami, jeśli śniadanie to z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować