Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym, podana z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biała kiełbasa 2 szt. (kiełbaski po 14 cm długie)
    ziemniaki 4 szt.
    chrzan 1 czubata łyżeczka
    musztarda 1 łyżka
    śmietana 30% do zabielenia
    pasta rosołowa 1 łyżka (domowa)
    mąka pszenna 3 łyżeczki do zagęszczenia sosu
    ziele angielskie 4 szt.
    liść laurowy 2-3 szt. małe
    sól
    pieprz ziołowy do smaku
    ogórek kiszony mały 2 szt.
    marynowane papryczki czereśniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos chrzanowy

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:

    Gotujemy litr bulionu warzywnego z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodajemy 1 łyżkę chrzanu i 1 łyżkę musztardy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną 30%.

    Danie:

    Kiełbasę myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do wody o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza i parzymy w tej temperaturze 30 minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Podczas parzenia kiełbasy dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Sparzoną kiełbasę wkładamy pokrojone na połówki do sosu i gotujemy około 5 minut. Kiełbaski podajemy z ziemniakami, polane sosem, z ogórkiem kiszonym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować