BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWYM

5 (188 ocen)

  • 30 min

Tak przyrządzona kiełbasa, podana z ziemniaczkami i surówką, jest wyśmienitym daniem obiadowym.

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 białe kiełbasy parzone

    Sos :
    - 1 łyżka masła
    - 2 łyżki mąki
    - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę nakłuć widelcem i ugotować do miękkości.
  • 2. Do rondelka dać masło, mąkę, chwilę podsmażyć (nie rumienić), dolewać stopniowo wodę, szybko mieszając trzepaczką, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
    Dodać chrzan, przyprawa uniwersalna i cukier. Cały czas mieszając, zagotować.
  • 3. Gorącą kiełbasę wyjąć z rosołu na talerz i polać sosem chrzanowym.

Porady

Tak przyrządzona kiełbasa jest świetną przystawką, a podana z ziemniakami i surówką, jest daniem obiadowym. Pozostały rosół po gotowaniu kiełbasy można zużyć jako aromatyczną i smaczną bazę do zupy (np. do żurku).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować