Biała kiełbasa zapiekana w sosie śmietanowo – chrzanowym

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Biała kiełbasa zapiekana z jajkiem w sosie śmietanowo – chrzanowym. Palce lizać. Do tego proponuje żurek w kubeczku i jesteś y w raju ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    10 ziaren pieprzu czarnego
    6 sztuk białej kiełbasy
    sól
    6 jajek ugotowanych na twardo
    Sos
    2 jajka
    300g śmietany 18 %
    180g chrzanu w słoiku / czysty nie doprawiony śmietaną /
    sól/pieprz
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Żurek Żur Dania główne

Biała kiełbasa zapiekana w sosie śmietanowo – chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy około 10/15 minut po tym czasie dodajemy białą kiełbasę. Parzymy przez 20 minut na bardzo małym ogniu.
  • Biała kiełbasa zapiekana w sosie śmietanowo – chrzanowym 2. Ubijamy 2 jajka dodajemy śmietanę i chrzan doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru. Jeszcze chwilę miksujemy.
  • Biała kiełbasa zapiekana w sosie śmietanowo – chrzanowym 3. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy trochę sosu śmietanowego, tak żeby pokrył dno. Teraz układamy białą kiełbasę i ugotowane jajka wszystko polewamy sosem. Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy około 25 minut od momentu osiągnięcia temperatury. Na 10 minut przed końcem pieczenia możecie podnieść temperaturę do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować