Biała kiełbasa drobiowo-wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne białe kiełbaski nadające się na święta Wielkanocne jak i na co dzień

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3kg udek z kurczaka pozbawionych kości
    70dkg tłustego mięsa wieprzowego (boczek albo podgardle)
    4m cienkich jelit wieprzowych
    1l przegotowanej letniej wody
    3 ząbki czosnku
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa drobiowo-wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbaski 1. Mięso z kurczaka mielimy na dużych oczkach maszynki do mielenia, mięso tłuste na najdrobniejszych oczkach. Łączymy mięsa, przyprawiamy wedle własnego uznania, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę. Masę należy bardzo dobrze wymieszać ręką. Naciągnięte jelito na maszynkę do mięsa z lejkiem lub przez róg jelenia jeśli nie mamy maszynki z lejkiem napełniamy farszem i formujemy kiełbaski. Parzymy (nie gotujemy) przez 40 minut. Pod koniec parzenia nakłuwamy wykałaczką wszystkie kiełbaski. Nadają się do jedzenia zimno i na gorąco są pyszne!

Porady

Wywar po parzeniu kiełbasek nadaje się na barszcz biały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować