Kiełbasa drobiowo-wieprzowa

4.48 (158 ocen)

  • 3 godz.

Pyszna kiełbaska. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i na ciepło.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg mięsa drobiowego (wytrybowanego z udek)
    0,5 kg mięsa wieprzowego (np. Kulinarnego, podgardle itp)
    ok. 5 dag soli peklowej
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżeczka cukru
    0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
    0,5 łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżeczka majeranku
    0,5 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kawałki, wsypać sól peklową i cukier, wymieszać , odstawić na kilka godzin ( najlepiej na noc). Następnego dnia zemleć mięso w maszynce o średniej grubości. Wyrobić masę dodając wodę i przyprawy, aż stanie się kleista. Masą napełnić jelita dzieląc na odcinki długości około 30 cm. Pozostawić kiełbasę do obeschnięcia, następnie obwędzić w dymie aż będzie lekko brązowa. Uwędzoną kiełbasę parzyć ok 25 minut w wodzie o temp. ok 80 stopni. Wyjąc ostudzić.

Porady

Można pominąć wędzenie i kiełbasę parzyć od razu po przygotowaniu, będzie miała wówczas jaśniejszy kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować